Crims.cat

Ressenyes

Món Negre. Ressenyes

Assabenta't de tot

Jordi de Manuel, la mort del corredor de fons

Escrit per: Àlex Martín Escribà - 21.02.2012 | 17:51 | 0 Opinions

A la crítica bòrnia. Em molesta llegir crítiques negatives d’excel·lents novel·les. La mort del corredor de fons és una de les millors lectures que he tingut entre mans d’aquests darrers anys i, és clar, tot això s’entén més quan sabem que l’artífex és en Jordi de Manuel. (Barcelona, 1962), biòleg, professor, i escriptor de mena.

Creador de l'inspector Marc Sergiot (aquell que anomenen el Colombo català, eps! m’agrada molt això!), podeu quedar enxampats a la seua literatura si llegiu per ordre de publicació –que no necessariàment de lectura- Tres somnis blaus (2000), Cels taronges (2001), Cabells porpres (2003), L’olor de la pluja (2006) El raptor de gnoms (2007) i Mans lliures (2009).

En aquesta ocasió, tot comença amb la troballa d’unes restes humanes –a càrrec del doctor jubilat Miquel Olivera- a la serra de Collserola. No dic més. A partir d’aquí una doble investigació: d’una banda, el protagonista Marc Sergiot -amb dos anys gairebé sense dur cap homicidi, perdudes les seves competències i amb l’especial relació amb la seva mare- que haurà de jugar-se la pell per aclarir els fets. De l’altra, la interessant parella de mossos d’esquadra, Lídia Sánchez i Pau Ribó.

Ambientada en una única setmana del mes d’agost de 2008 –cal recordar que els salts temporals són una constant de la seva obra narrativa- sota una Barcelona xafogosa que ofega al mateix lector. A partir d’aquí, tres històries perfectament treballades i interrelacionades: des d’Hakim, el dissortat noi marroquí –fil conductor de l’acció- que algun dia somia a triomfar com atleta,  Leo –un traficant de poca mena- que rep per totes bandes i Zoran, un georgià de pocs tractes. Així –i a través d’una trama de tres grans capítols protagonizats per cada un d'ells- assistim a la vertiginositat dels fets, la rapidesa de les accions com si es tractés a estones d’escenes cinematogràfiques –no us perdeu una persecució a l’estil Bullitt-, sota la maestria del llenguatge emprat que fa d’aquest escriptor un dels referents de la novel·la negra en català. Sota tot aquest entramat s’amaguen qüestions ben actuals com el tràfic d’òrgans, la immigració i les màfies del crim organitzat.

Per tant, no us deixeu enredar i voleu cap a les llibreries a comprar La mort del corredor de fons, una nova novel·la d’en Jordi de Manuel on ha aconseguit un dels seus grans propòsits com a escriptor: captivar-me des de la primera pàgina.

Opinions

Hi han 0 opinions disponibles.

Connecta amb nosaltres

Newsletter
Dona’t d’alta per rebre la nostra newsletter
Go
Twitter
Segueix-nos al twitter @crimscat i entera’t de totes les nostres novetats
Facebook
Visita’ns al facebook i connecta’t a la comunitat de crims.cat
crims.cat