Crims.cat

Ressenyes

Món Negre. Ressenyes

Assabenta't de tot

Si quan et donen per mort un dia tornes, Lluís Llort

Escrit per: Àlex Martín Escribà - 24.01.2013 | 10:02 | 0 Opinions

 

                                                   Una visita inesperada

La novel·la negra i policíaca té múltiples variants i divisions. Una de les més interessants –des del meu punt de vista- i menys emprades dins la nostra literatura de gènere és l’anomenada « psicologia criminal »  que es caracteritza per ser una narració enfocada –ocasionalment- per una víctima. D’aquesta perspectiva esdevé una acció dramàtica que sovint manté l’atenció del lector fins a les darreres pàgines. Vaja, allò que en diríem avui, el suspens.

No podria definir millor la novel·la d’en Llort (Lluís Llort, escriptor, i sobretot, periodista), amb l’argument frenètic de Si quan et donen per mort un dia tornes, publicat per l’editorial La Magrana, dins la col·lecció « La Negra ». El plantejament gira al voltant d’un ciutadà corrent, n’Agustí García, barceloní de mena, que per un atac de rebel·lia decideix marxar de casa seva. El que havien de ser uns dies a Pamplona amb la seva colla d’amics es convertiran en catorze anys d’un llarg i dolorós viatge per arreu del món, com si d’un heroi clàssic es tractés.

La seva tornada inesperada remou l’angoixa familiar després de tants anys de silenci i l'espera es transforma en sentiments oposats i rancúnies de tota mena, tals com obsessions, plors i penediments. A mida que avança la narració descobrim també les penúries i tristeses del protagonista, que torna després de viure un veritable infern.

Cal afegir, a més de l’originalitat de la trama, l’elaboració complexa de l’estructura, una mena de trencaclosques, amb analepsis incloses i perfectament treballades, on no resta cap peça per encaixar. No vull acabar sense destacar l’agilitat dels diàlegs perfectament treballats i l’esforç de l’escriptor per construir un llenguatge creïble (fotré, cagoncony, ninyato, calbu, melasua, raru, putopipiolo) etc…

Tot plegat, una visita i un regal ben inesperat. Per fi, ja tenim un Jim Thompson a la catalana. Ara només cal continuïtat, i sobretot, lectors. Estic segur que, amb novel·les com aquesta, anem pel bon camí.

 

 

Si quan et donen per mort un dia tornes

Llort

La Magrana (La Negra)

217 pàgines

 

Opinions

Hi han 0 opinions disponibles.

Connecta amb nosaltres

Newsletter
Dona’t d’alta per rebre la nostra newsletter
Go
Twitter
Segueix-nos al twitter @crimscat i entera’t de totes les nostres novetats
Facebook
Visita’ns al facebook i connecta’t a la comunitat de crims.cat
crims.cat