Notícies

Consulting i François Thomazeau (Lluís Llort)

Publicat el

També tindria un fons de tints foscos i desencisats pel que fa a la condició humana la novel·la Consulting, de François Thomazeau (Lille, 1961), periodista esportiu, editor, traductor i autor de guies i assajos, si bé també és considerat un dels pioners del neopolarmarsellès. Consulting arrenca escampant un magnetisme del qual no es pot fugir. Bon estil, amb descripcions ajustadíssimes, el·lipsis, diàlegs impecables i una trama sorprenent: el jove Antoine Jacob treballa de consultor per a una empresa anomenada La Boîte, que de fet és una organització secreta, i la seva feina no és altra que assassinar de manera imaginativa, o no, diferents persones que fan nosa al sistema econòmic: sindicalistes torracollons, caps de personal tous, empresaris molestos...

Partint d'aquesta premissa, Thomazeau fa una crítica, amb alguns fragments teòrics, al sistema econòmic capitalista en què no surten ben parats ni empresaris ni treballadors, ni economistes poderosos ni sindicalistes espavilats.

A Jacob li salva la vida un sindicalista madur anomenat Pascal i amb ell van improvisant una estratègia per sortir vius de la selva del mercadeig humà i superar els paranys que els van plantant al davant. Ens porten fins al final, en què la força inicial perd una mica d'embranzida, una femme fatale i el seu marit ric i titella, un retorn als orígens humils de Jacob, uns quants girs de la trama i una bona col·lecció de sentències: “Hem aconseguit canviar, hem canviat principis per eslògans, les consignes per reclams”. Original i ben executada.