Ressenyes

Crims passionals

Publicat el

Debutar amb una novel·la de “lladres i serenos” i aconseguir el reconeixement amb el premi “Ferran Canyameres” no és a l’abast de qualsevol ploma. Així és com ens arriba la novel·la de Josep Torrent, La Mirora mata els dimarts, publicada per l’editorial Pagès ara fa gairebé un any.
De la seva vessant personal i professional cal anotar almenys dos punts dignes d’esment: en primer lloc, la seva dedicació durant alguns anys com a cap de la policia d’Olot que de ben segur ha inspirat a l’hora d’escriure aquesta novel·la. En segon terme, cal citar la seva dedicació i èxit pel que fa al cultiu de literatura infantil i juvenil, ja que bona part del seu repertori ha estat traduït al cors, l’occità, el bretó i l’euskera.

En aquesta ocasió i degut a l’evidència del títol, l’escriptor empordanès ens estalvia la tasca d’investigar la identitat de l’assassina, i per tant, obviem el clàssic trencaclosques de “qui” ha estat l’autor dels crims. De manera original i ben tramada, l’autor ens repte a conèixer més aviat el “perquè” de tot plegat, i ho fa amb una protagonista, la Mirora, una empresària andorrana amb calé llarg, que es dedica a matar cada dimarts una víctima amb un tornavís. Darrera del que podrien semblar uns assassinats gratuïts s’amaguen alguns assumptes i traumes del passat, amb enfrontaments personals i familiars que cal aclarir. Les contínues analepsis perfectament construïdes ens ajudaran a entendre bona part de la trama i dels secrets que envolten a tota una nissaga familiar.

Per tal d’evitar-ho, un inspector dels Mossos d’Esquadra, Damià Surrell i el seu equip hauran d’anar de corcoll darrera d’unes pistes enganyoses per intentar esbrinar els fets. Tota l’acció, que transcorre pràcticament entre la Cerdanya i Andorra està dividida amb una segmentació temporal perfectament creïble on es desenvolupa bona part de l’acció. Poc a poc, anirem entenent tots els odis i venjances fins el punt que les coses no semblen mai el que són.

Tot plegat, podem afirmar que ens trobem davant d’un text original i innovador, no només per ser una història rural de crims i passions, sinó també per una qualitat que li feia molta falta a la narrativa negra a casa nostra.

La Mirora mata els dimarts
Pagès Editors
235 pàgs.
15€