Ressenyes

Crims reals

Publicat el

“La veritat, res més que la veritat”. Així d’impactant és la primera frase del llibre Crims, un conjunt de relats criminals que s’han convertit en una de les revelacions editorials a Alemanya.

De la mà del prestigiós advocat penalista Ferdinand von Schirach –defensor de més de set-centes causes penals amb importants casos cèlebres com el politburó Günter Schabowski o l’ex-espia dels serveis d’intel·ligència alemanys Norbert Juretzko- se’ns expliquen onze històries tan esgarrifoses com horripilants que demostren que “les coses solen ser complicades, culpar no és fàcil”.

I és que al llarg de la lectura trobareu històries de tota mena: des de crims passionals i alguns d’ells d’una crueltat notable, el canibalisme, el deteriorament físic fins el patiment moral que et pot dur a l’assassinat després de quaranta anys de matrimoni, (Amor, Fähner, El violoncel), personatges dels baixos fons amb problemes socials de tota mena (El bol del te dels setanta), dobles identitats i estratègies intel·ligents per sortir d’un enrenou (L’eriçó), el problema de la multiculturalitat dins de la societat alemanya (Summertime, L’etíop), revenges personals (Legítima defensa), o conductes obsessives (L’espina) són alguns dels temes més sovintejats.

Un dels mèrits del llibre –al meu parer- radica en la complexitat de cada crim i la preocupació per la veritable justícia que s’imposa per cada delicte. Com afirma l’autor en un dels casos “ningú no és tan objectiu com per poder distingir sempre bé entre el que és suposable i el que és demostrable. Ens pensem saber una cosa del cert, ens hi entestem, i sovint costa molt saber sortir de l’embús”.

En definitiva, un llibre de recomanada lectura, testimonial, inquietant i original on el crim, ens agradi o no, forma part inexorablement del comportament humà.

Crims
Ferdinand von Schirach
Empúries (Salamandra)
2011
180 pàgines