5 minuts amb…

Josep Torrent

Publicat el

Josep Torrent Alabau (Bellcaire d’Empordà, 1956) té publicades diverses obres per infants i joves. Per adults ha publicat el llibre de microcontes Fum, pedres, miralls... Les novel·les policíaques La Mirora mata els dimarts i Detalls culinaris han merescut el premi Ferran Canyameres. Ha obtingut diversos guardons de reculls de relats per adults i també el premi Ramon Muntaner 2012 per la novel·la Abans de la batalla. És l’autor del guió de la pel·lícula medieval 1212 l’any de la croada.

 

                    “Sóc empordanès i vull fer novel·les policíaques que fugin de la gran ciutat”

 

1. Com definiries el gènere negre i el policíac? Podem parlar d’un mateix gènere?

D’acord amb el criteri dels experts i simplificant-ho molt, per mi la novel·la negra és una policíaca amb crítica social. Dos gèneres? Potser no, però cosines germanes sí. El que he fet jo fins ara, entenc que és policíaca amb procediment policial. Ja m’aniré acostant a la negra.

 

2.Les teves novel·les les considero novel·les on és molt important el procediment policial i l’Empordà. Explica una mica que t’interessa reflectir?

Procuro ser molt curós amb els procediments policials de casa nostra, incloent els habituals conflictes entre cossos dependents de les diferents administracions; és la manera de mostrar una realitat.

L’Empordà i la tramuntana: sóc empordanès i vull fer novel·les policíaques que fugin de la gran ciutat. Em sento molt millor mostrant zones rurals, la gent que hi viu i el treball policial “a pagès”.

 

3. Com vas crear a Damià Surrell? D’on va sorgir la idea? Tens pensada ja com acabarà la seva carrera? És un personatge amant de la bona cuina i sobretot el considero un sentimental de mena, com en Philip Marlowe, és així?

El necessitava per la meva primera novel·la policíaca. La protagonista és l’assassina i calia algú que la investigués i aquí va aparèixer en Damià. A La Mirora mata els dimarts en Damià no té vida fora de la feina, l’hi he creada a La sang és més dolça que la mel, la propera novel·la que publicarà la gran col·lecció “crims.cat”.

En aquesta és un personatge senzill que s’està refent d’un sotrac amorós. Sentimental, sí. I amant de la bona cuina també, però sap gaudir d’un esmorzar amb una torrada amb tomata i embotit.

No he pensat com acabarà la seva carrera; de fet acaba de començar. El que sí tinc pensat és el següent cas i més endavant, algun dia... la Mirora sortirà de la presó.

 

4. Quin futur li veus a la novel·la negra en català?

Tant com aconsegueixin apostar per ella les editorials. Els lectors l’aprecien i la gaudeixen, però si les editorials potents s’esforcen en convèncer als lectors que s’ha de llegir novel·la negra estrangera...

 

5.Quins autors recomanaries de novel·la negra?

Tots els suecs. Ha, ha, ha! Tots els clàssics nord-americans, especialment m’encanta Ross Macdonald. La Patricia Highsmith, Philip Kerr, Henning Mankell (aquest ja era suec abans dels suecs), Lorenzo Silva, Georges Simenon... I un grapat de catalans, és clar; però no em facis dir noms.

 

6.Recomana una pel·lícula i digues el perquè?

Qualsevol d’Alfred Hitchcock. És el mestre.

 

7. Una música pel gènere negre?

Saxo. Estic pensant en Dani Nel·lo.

 

Entrevista: Àlex Martín Escribà