Ressenyes

La llista negra de Sant Jordi

Publicat el

En comptades ocasions podem dir que formar part d’una llista negra sigui un signe de tans bons presagis. I és que aquest Sant Jordi torna a vestir-se de detectiu un any més i ens prepara un informe on la novel·la negra i policíaca a casa nostra gaudeix d’una popularitat que el situen cada cop més dins dels grans gèneres literaris.

Per confeccionar-la, el patró de la rosa i el llibre ha tornat a fer un recorregut pels diferents carrers i llibreries de Catalunya. En llegir els seus informes concloents ens adonem que, a més de l’incipient creació de trobades negres i nous festivals (València Negra, Collbató Negre, Tiana Negra) premis literaris (Premi Memorial Agustí Vehí) i associacions (En Negre) que envolten el gènere, existeix també una abundant varietat de títols i editorials dignes d’esment.

L’informe del més lector dels detectius evidencia l’excel·lent estat de salut del gènere negre i polcíac en llengua catalana. Així ho demostren els grans grups editorials com Edicions 62 que han publicat enguany traduccions de títols d’autors consagrats com El joc dels miralls d’Andrea Camilleri i Mort entre línies de Donna Leon. De “La Negra” de La Magrana Teresa Solana es consolida com una de les veus més destacades amb la publicació de La casa de les papallones, segona sèrie de l’autora. No menys interessants són alguns descobriments com La noia d’Aberdeen del periodista Quim Aranda o bé el millor dels títols d'aquesta col·lecció Si quan et donen per mort un dia tornes, de Lluís Llort. D’altres recomanacions d’aquest Sant Jordi són Eufòria de Xavier Bosch de l’editorial Proa, segon cas del periodista Dani Santana i La maleta sarda de Margarida Aritzeta a Columna. Un cop més, (no podia faltar) Andreu Martín fa delícies literàries i valga la pena regalar Les escopinades dels escarabats, premi “Novel·la Ciutat d’Alzira”, sense oblidar La rossa dels ulls negres de Benjamín Black, totes dues publicades per l’editorial Bromera.

Però encara n’hi ha més: aquest Sant Jordi ens recomana no perdre’ns alguns segells que mitjançant catàlegs i col·leccions específiques ofereixen títols ben interessants. De l’editorial Meteora sobresurt la sèrie de l’escriptor Salvador Balcells que publica Tempesta al Bàltic, quarta aventura del seu personatge Emili Espinosa i dues aportacions ben captivadores: Per més temps que passi de Francesc Santolaria, una d’aquelles novel·les que remou la relació intrínseca entre el gènere negre i la història (allò que en diríem el mestissatge) i Dibuix a les fosques, segona aparició de la inspectora holandesa Marja Batelaar del ja consagrat Jaume Benavente. L’editorial Alrevés, sota la col·lecció “crims.cat” ofereix una crítica al món del periodisme a Dos metres quadrats de sang jove de Xavier Aliaga i qualsevol dels onze títols anteriors és una lectura ben recomanable. Un altre dels segells que ha aparegut aquests darrers temps és Llibres del Delicte que ha publicat recentment Elles també maten, una esplèndida antologia de dones que escriuen en clau negra i policíaca i la recent aparició de Les mans del drac, de l’escriptor mallorquí Sebastià Bennasar. Per acabar, deixeu-me recomanar-vos tres títols més: dins la col·lecció “Polar” de l’editorial Curbet apareix Martorell Negre (un mort i moltes preguntes) de l’escriptor i periodista Jordi Benavente, La sergent Anna Grim (Pagès Editors) de l’escriptora lleidatana Montse Sanjuan i El llenyater de l’escriptor polonès Michal Witkowski (Raig Verd) una història que us deixarà ben sorpresos. No dic més. N'hi ha per triar i remenar. Bon símptoma i bona lectura a tots.