Ressenyes

Una vida ben negra

Publicat el

Quedo espaordit després de llegir les memòries d’en Massimo Carlotto. Si per alguna cosa destaca la seva narrativa és per la denúncia constant dels crims injustos, els exiliats que escapen del seu passat i sobretot, una persistent obsessió de mostrar la fallida del sistema judicial italià. I és clar, tot té una explicació.

La vida fugint explica el perquè de tots aquests elements de la seva obra literària: els temors, les preocupacions i les vivències que va haver de patir en primera persona. I és que ell va ser el “cas Carlotto”, un dels processos judicials més insòlits i de més ressò que es recorden a la justícia italiana.

En aquest reportatge —encertadíssima elecció per part d’Edicions La Campana— Carlotto reconstrueix els fets que el van dur a ser inculpat d’un assassinat que mai va arribar a cometre. L’escriptor italià narra l’interminable calvari que va suposar la seva vida des que va ser acusat d’assassinar a la jove Margherita Magello, companya de pis de la seva germana i trobada per ell mateix amb cinquanta-nou ganivetades repartides per tot el cos.

A partir d’aquí, l’escriptor italià narra les memòries de tot un viacrucis de divuit anys, amb onze processos, falses acusacions, una batalla judicial inacabable, dotze anys de presó, i el que encara és pitjor, la degradació de la seva capacitat física i moral, que el van dur a l’intent d’un suïcidi afortunadament inexistent.

Un reportatge ple d’anècdotes d’un home que va viure com un clandestí durant molts anys de la seva vida i que va recórrer diverses zones d’Europa (França, País Basc) fins a instal·lar-se a Mèxic com a lloc de fugida. En aquest recorregut Carlotto ens explica amb tota mena de detalls com va viure: canvis d’identitat, estils d’interpretació, varietat d’oficis, a més d’una teoria en profunditat de com passar desapercebut.

I és que darrera d’aquesta fugida encara li queden forces per no compadir-se d’ell mateix, mirar cap endavant, i demostrar que sempre resta una llum per l’esperança.

La vida fugint
Massimo Carlotto
Edicions La Campana, 2003
16 €