5 minuts amb…

Xavier Aliaga

Publicat el

Xavier Aliaga (Madrid, 1970), periodista i escriptor o escriptor i periodista. Ha publicat les novel·les Si no ho dic, rebente (Moll, 2005, premi Vila de Lloseta), Els neons de Sodoma (3i4, 2008, premi Andròmina dels Octubre) i Vides desafinades (Edicions 62, 2011, premi Joanot Martorell i premi de la Crítica dels Escriptors Valencians). Té un blog magnífic que cal conèixer: Sota la creueta: http://sotalacreueta.blogspot.com.es

 

Amb els autors que hi ha en la faena de fer novel·la negra en català, hi ha un futur prometedor per davant” 

 

1-Com definiries el gènere negre i el policíac? Parlem de la mateixa cosa? 

Trobe que el gènere negre és més ampli, pot admetre moltes coses. El gènere policíac em remet a estructures i temàtiques més tancades, més codificades que em solen interessar menys. En tot cas, allò important és la qualitat de les històries i no les etiquetes.

2- Tu ets el creador d’un personatge inspector anomenat Feliu Oyono, Com neix i quan tindrem propera novel·la d’ell?

Oyono naix en el context d'una novel·la d'humor negre, o d'una novel·la negra amb humor, si voleu, 'Els neons de Sodoma', que contenia diferents elements de ruptura amb la realitat, de provocació. I un d'ells era precisament l'existència d'un inspector negre d'origen guineà. Passa que l'humor no era vehiculat per l'inspector, que es va configurar amb una psicologia que després ha permet ubicar-lo en contextos dramàtics, com ara el relat 'Només volia que ho saberes' (publicat per Alrevés en l'antologia Crims.cat 2.0). En aquell context trobe que el personatge d'Oyono funciona bé: estic preparant una novel·la en aquelles coordenades que, si no passa res, eixirà l'any vinent.

3- Fa anys l'escriptor mexicà Paco Ignacio Taibo II afirmava “que la novel·la negra diu tot allò que no pot dir el periodisme? Quina és la teva opinió al respecte com a part implicada  a la professió (ets periodista cultural) i com a cronista negre que et considero?

L'afirmació de Taibo està ben enfocada. El gènere negre arriba a un nivell de detall, de prospecció en la realitat social, que el periodisme  no és capaç d'aportar, perquè ha d'explicar la generalitat de les coses. I això fa la lectura enriquidora i, d'alguna forma, útil als efectes de comprendre el nostre món. Si algú té dubtes al respecte, pot llegir les dues darreres novel·les de Rafael Chirbes.

4-Un dels trets més destacats de la teva escriptura és la ironia i el sentit de l’humor? Creus que és necesari per pal·liar les denúncies de la nostra societat?

No és absolutament necessari, però trobe que l'humor oxigena novel·les o pel·lícules amb una càrrega social i de denúncia, les fa més digeribles i, si hi ha el talent necessari per fer-ho i fer-ho bé, més complexes i riques. Potser m'ho demana el cos, no ho faig conscientment, però fins i tot en les meues novel·les més dramàtiques hi ha un component humorístic.

5- Quin futur li veus a la novel•la negra en català?

Amb els autors que hi ha en la faena de fer novel·la negra en català, hi ha un futur prometedor per davant. Serà el símptoma que la literatura en català, en general, té bona salut. No hi ha potència literària sense diversificació, sense gent conreant diversos gèneres.

6- Quins autors recomanaries de novel•la negra?

Jo recomanaria llegir autors contemporanis, perquè hi ha molts i molt bons, en la nostra llengua i en altres, però també anar de tant en tant als orígens, a Chandler, Mamet, Patricia Highmisth... Hi ha qui al·lucinarà.

7- Recomana una pel•lícula i una música pel gènere negre?

Heu de veure sí o sí 'Drive', de Nicolas Winding Refn. I la seua sorprenent banda sonora, que demostra que qualsevol tipus de música pot servir per al gènere negre. 

 

Entrevista: Àlex Martín Escribà